Bagaimana Minyak Ikan Bantu Anak Pintar

Bagaimana Omega Guard Bantu Anak Pintar


Omega Guard nie adalah fish oil.

Apakah itu Fish Oil ?




Fish oil nie adalah sejenis Omega 3.

Kalau anda nak mencari fish oil yang terbaik, perhatikan jumlah omega 3 yang terkandung didalamnya berapa mg. Jumlah fish oil & jumlah omega 3 dalam sesebuah vitamin adalah tak sama.

Contohnya fish oil yang terdapat dalam Omega Guard nie diperoleh dari tisu ikan berlemak iaitu salmon, anchovies, macherel.

Dalam Omega Guard mengandungi 7 spektrum omega 3 lengkap termasok DHA & EPA. Shaklee nie memang semua vitamin dia nak yang terbaik, jadi spektrum2 diantara DHA & EPA perlu ada yang membuatkan Omega Guard nie betul-betul terbaik.

kandungan omega guard
Perhatikan kandungan yang terdapat di label botol omega guard tersebut.


Omega 3 : 330 mg
EPA : 180 mg
DHA : 120 mg

perbezaan kandungan dengan brand yang lain

Jika dilihat pada gambar rajah di atas, kandungan EPA & DHA dalam Omega Guard lebih tinggi dari brand yang lain dipasaran.

Sekarang, kita masuk bab perbezaan Grey Matter & White Matter.


white matter & gray matter

Dalam otak kita ada dua bahagian yang menempatkan White Matter & Grey Matter.
Kajian mendapati kalau tompokan grey matter lebih banyak dari white matter, anak itu berpotensi untuk menjadi bijak.

Ini kerana grey matter ini mengandungi banyak sel neuron. Sel neuron tersebut sebagai penghubung untuk menghantar isyarat ke sel saraf yang lain.

Apabila sel-sel otak banyak berhubung, anak akan jadi bijak. Kalau tak berhubung ia akan menjadi kaku dan tidak berfungsi.

Secara ringkasnya, omega 3 boleh menambahkan grey matter otak. Grey matter nie tersangatlah penting ! Macam kak lija katakan tadi, terdapat banyak sel neuron didalamnya.


Apakah itu Sel Neuron ?
Ia berfungsi sebagai penghantar maklumat kepada sel saraf yang lain. Lebih banyak neurin, lebih banyak maklumat akan dihantar.
Jadi, ini lah yang dikaitkan dengan kecerdasan otak.

Ia melibatkan keupayaan :
  • melihat
  • mendengar
  • mengingat
  • emosi
  • pertuturan
  • decision making dan juga self control



Kenapa bayar lebih ?
Haaa anda mesti pernah tengok iklan di tv mengenai susu formula kan. Susu yang mengandungi DHA tinggi akan lebih mahal. Jadi, apa yang dibayar lebih ?

Perbandingan Kandungan DHA dalam susu formula pada tahun 2015


tapi Omega Guard Shaklee mengandungi : 

1 tablet : 120mg DHA

Nampak tak perbezaan kat situ. Maknanya disini kita boleh beli susu yang harganya murah, dan kita topup Omega Guard lebih tinggi DHA nya. Haa gituu.. Nak beri anak consume Omge Guard nie caranya mudah je.

Terdapat dua cara :

1) Jika anak anda sudah boleh telan kapsul, maka berikan sahaja sebiji setiap hari lepas makan. Kapsul gel lembut ini diperbuat daripada lecithin soya, ia akan menjadi lembut sebaik je ia terkena air liur di dalam mulut. Kebanyakan kanak-kanak sangat sukakan rasanya yang kemanis-manisan dan ia akan terasa seperti chewable vitamin atau gula-gula gitu bila dikunyah.


Kapsul gel lembut (softgel) Omega Guard Shaklee

2) Kalau anak tak boleh nak kunyah lagi, anda harus lah cucuk kapsul tersebut menggunakan jarum yang bersih & picitkan keluar minyak di dalam kapsul tersebut dan dicampurkan ke dalam hidangan makanan anak-anak anda dan boleh juga campur ke dalam susu formula mereka. 


SELAMAT MENCUBA YE IBU-IBU SEMUA! 😊😊😊

Di sini Kak Lija sertakan Testimonial pengguna yang memberikan anak mereka mengamalkan minyak ikan terbaik nie.










Jadi ape tunggu lagi.. untuk order Omega Guard boleh contact kak lija pada yang tertera di bawah..


  • Pos seluruh Malaysia termasok Sabah & Sarawak.
  • COD area Ipoh PERAK (Bercham, Tasek, Klebang, Chemor, Meru, Batu Gajah, Seri Iskandar, Bota)

Nak beli dengan harga ahli ? Daftar ahli segera untuk menikmati diskaun sebanyak 15% - 25%.

Azliza Rosli

Your Trusted SID
Shaklee ID : 966203

sms / whatsapp : +60125459029
fb page : Shaklee Ipoh

Ingin beli secara online ? Menggunakan kad debit / kad kredit ? Klik logo ORDER NOW! dibawah dan boleh beli secara direct di website shaklee.


Jika berasa susah untuk order boleh call kak lija.. Kak Lija akan bantu :) Terima kasih ..

Ouh ya.. tak lupa juga,, setiap pembelian anda, Kak Lija akan beri konsultasi percuma yang berterusan.. 😏 Terima Kasih..







Cegah Daripada Sakit Sendi Tulang


Ketahui Vitamin Sakit Sendi Yang Berkesan

Assalammualaikum, rindu rasanya nak update blog kesayangan nie. Lama benar menyepi disebabkan alahan mengandungkan anak kedua kali nie berbeza dengan mengandungkan anak pertama. Alhamdulillah, sekarang dah masuk 3rd trimester. Alahan dah tak ada tapi sibuk sikit melayan si kakak yang sedang aktif nie hehe.

Entry kali nie kak lija nak bercerita tentang set sakit sendi tulang memandangkan ramai yang tanya set nie untuk hadiahkan pada parents mereka. Bagus seorang anak mencari inisiatif untuk mengubati ibu & ayah mereka yang mengalami masalah kesihatan. Thumbs up untuk diri anda 👍👍👍.

Yang Pertama sekali Apa Itu Sendi Tulang ?

Sendi Tulang di kenali sebagai Osteoarthritis. Osteoarthritis adalah sesuatu keadaan yang menyebabkan sendi-sendi terasa sakit, dan bengkak.
Ia merupakan salah satu jenis arthritis yang paling biasa terjadi. Lebih - lebih lagi warga emas. Tapi zaman sekarang, sakit tak kira umur, boleh berlaku pada wanita hamil dan orang yang bekerja kuat.

Sendi terbentuk apabila dua atau lebih tulang bertemu dan ianya berfungsi untuk melicinkan pergerakan. Dan paling selalu terjadi penyakit ini meliputi bahagian tangan, lutut, pinggul, dan tulang punggung. Tetapi sendi-sendi di bahagian lain jugak boleh terjadi dan selalunya terjadi apabila 15 - 20 minit setelah berehat. 


Tanda-tanda penyakit Osteoarthritis.

  • sakit pada sendi
  • sukar untuk membengkokkan atau meluruskan sendi
  • bengkak juga mungkin terjadi
  • pembesaran tulang sendi

Punca sakit di satu sendi :

  • kerosakan tulang rawan di belakang tempurung lutut.
  • pendarahan ke dalam ruang yang sama kerana patah lutut atau ligamen koyak.
  • asid urik (gout). Keadaan dimana yang boleh menyebabkan kesakitan yang berulang-ulang (berulang), serta haba dan kemerahan kulit di sekitar sendi yang radang adalah disebabkan oleh kristal tajam asid urik pembentukan. 
  • Ibu jari kaki adalah sendi yang biasanya terjejas pertama. Tambahan pula, sendi lain juga boleh mengalami.
  • Patah.
  • artritis septik.

Golongan yang berisiko diserang sakit sendi  :

  • Wanita yang selalu memakai kasut tumit tinggi.
  • Ahli sukan
  • Golongan berusia ataupun warga emas
  • Mereka yang mempunyai berat berlebihan ataupun obesiti
  • Mereka yang mengamalkan senaman secara berlebihan
  • Kanak-kanak sekolah yang membawa beg sekolah berlebihan had dan lain-lain lagi

Jadi bagaimana nak mengubati masalah ini. Kalau sudah ditahap kronik, dinasihatkan terlebih dahulu berjumpa doktor untuk dapatkan nasihat dan rawatan yang sewajarnya supaya tak makin melarat. Doktor dan pakar perubatan adalah orang yang arif untuk merawat dan menasihati. 


Rawatan alternatif untuk sakit sendi antaranya : 

  • Kerap mengenakan ´cold pack´ (contoh ais yang dilipat dalam tuala) pada sendi yang tercedera sekurang-kurangnya 30 minit untuk mengurangkan bengkak dan kemerahan(keradangan)
  • Selepas beberapa hari, selangkan penggunaan pek sejuk dan panas . Urut secara lembut juga boleh membantu
  • Kenakan pek panas untuk meringankan ketegangan sendi.

Anda juga digalakkan mengamalkan supplemen iaitu makan tambahan untuk mengurangkan kesakitan yang dialami. Jadi, vitamin apakah itu ?

  1. Omega Guard
  2. Ostematrix



Omega Guard dikenali sebagai fish oil.  Fish Oil nie adalah sejenis Omega 3. Kalau nak cari fish oil terbaik, perhatikan jumlah omega 3 nya berapa mg. Banyak manfaat utama omega guard nie, next entry kak lija akan terangkan ye. Sekarang mari kita tengok manfaat untuk sakit sendi.
  • mengekalkan mineral kalsium dalam tulang
  • melambatkan degradasii tulan rawan
  • meningkatkan fleksibiliti sendi
  • mengurangkan bengkak dan sakit
  • boleh mengurangkan keradangan dalam sendi-sendi
  • bertindak sebagai pelincir pada sendi untuk membantu kita bergerak lebih bebas
Antara Manfaat Utama Omega Guard

Dapat Mengurangkan Sakit Sendi

Testimoni pelanggan yang mengamalkan Omega Guard

Vitamin seterusnya Ostematrix iaitu dikenali sebagai Pil Kalsium. Tapi perlu diingatkan Ostematrix nie bukan sekadar Pil Kalsium ya. Ada zat & mineral lain selain dari Kalsium iaitu Magnesium, Vitamin D, Boron, Mangan & Zink. Nanti kak lija akan ceritakan tentang Ostematrix nie dilain hari.



Jom kita tengok manfaat Ostematrix untuk sakit sendi tulang nie : 

  • Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang sihat
  • Memulihkan kekejangan dan kebas-kebas
  • Penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf & merehatkan otot sewaktu kontraksi
  • Mengurangkan risiko praeklampsia
  • Membantu mengurangkan sakit belakang
  • Mengurangkan risiko osteoporosis (tulang rapuh)
  • Membantu mengurangkan kebas dan sesemut 
  • Membantu dalam masalah tumit kaki sakit/pecah-pecah
  • Melegakan sakit-sakit sendi

Di bawah ada antara testimoni untuk sakit sendi tulang. Check it out ;)


ostematrix bukan sekadar pil kalsium









Jadi ape tunggu lagi.. untuk order Set Sendi boleh contact kak lija pada yang tertera di bawah..

  • Pos seluruh Malaysia termasok Sabah & Sarawak.
  • COD area Ipoh PERAK (Bercham, Tasek, Klebang, Chemor, Meru, Batu Gajah, Seri Iskandar, Bota)

Nak beli dengan harga ahli ? Daftar ahli segera untuk menikmati diskaun sebanyak 15% - 25%.

Azliza Rosli
Your Trusted SID
Shaklee ID : 966203
sms / whatsapp : +60125459029
fb page : Shaklee Ipoh

Ingin beli secara online ? Menggunakan kad debit / kad kredit ? Klik logo ORDER NOW! dibawah dan boleh beli secara direct di website shaklee.


 Jika berasa susah untuk order boleh call kak lija.. Kak Lija akan bantu :) Terima kasih ..

ouh ya.. tak lupa juga,, setiap pembelian anda, saya akan beri konsultasi percuma yang berterusan.. 😏 Terima Kasih..




MENYEMBUHKAN BUASIR DENGAN CARA..

BUASIR ATAU HEMORROIDS



Apakah itu Buasir ?

Buasir merupakan keadaan bengkak dan inflamasi di pembuluh darah serta tisu di sekeliling bahagian anus (dubur) dan bahagian penghujung rektum (bahagian akhir usus besar). Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu banyak tekanan di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau memberi dan membonjol. Kadangkala ianya boleh pecah. Buasir diklasifikasikan kepada dua jenis iaitu dalaman dan luaran. Jum kita tengok maklumat tentang jenis buasir nie.



Buasir Dalaman

Buasir dalaman membentuk apabila saluran darah di dalam dubur menjadi bengkak. Walaupun ia membentuk dalam dasar dubur, buasir dalaman masih cukup jauh di dalam dan pesakit mungkin jugak tak tahu kewujudan ia. Pesakit akan mengadu terdapat pendarahan selepas membuang najis tanpa kesakitan. Ada juga pesakit yang akan terasa seperti sesuatu yang terkeluar dari dubur selepas membuang air besar. 'Sesuatu' ini mungkin hilang sendiri atau ada juga yang perlu menolak balik ke dalam.


Buasir Luaran

Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.


Betul ke semua orang akan ada buasir ?

Buasir terdapat dalam semua orang, dan anggaran 75% daripada orang akan mengalami buasir pada satu masa. Bagaimanapun hanya lebih kurang 4% akan pergi berjumpa doktor disebabkan oleh masalah-masalah hemorrhoid. Buasir akan terjadi tak kira samaada lelakiatau wanita, tetapi selalunya yang berumur 45 hinggan 60 berisiko.

Dalam artikel On Health ada maklumat mengenai Buasir ini.



Tanda-tanda gejala ini


1. Rasa sakit yang berdenyut-denyut , rasa gatal pada lubang dubur.


2. Pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar dan rasa kepanasan di situ.

3. Sukar untuk membuang air besar dan rasa tidak selesa pada bahagian dubur apabila berdiri lama atau bertinggung.

4. Kesakitan pada bahagian dubur menyebabkan pesakit akan mengalami perubahan di dalam corak membuang air besar.

5. Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran dubur.

6. Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit itu boleh mengalami kekurangan darah.

7. Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur.


Punca Berlakunya Buasir

  • Duduk dalam jangka masa yang panjang
  • Meneran ketika sembelit
  • Batuk yang teruk
  • Bersalin
  • Mengangkat benda berat
  • Bersin
  • Duduk mencangkung didalam tandas terlalu lama
  • Makan makanan yang serat rendah
  • Obesiti
  • Menahan nafas ketika melakukan aktiviti fizikal


Tahap Buasir

Terdapat empat peringkat yang menggambarkan keseriusan penyakit tersebut :

Tahap 1 ; Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar.

Tahap 2 ; Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan kembali ke dalam (saluran dubur).

Tahap 3 ; Keadaan yang sama seperti tahap dua, tetapi bengkak tersebut akan hanya berada di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal.


Tahap 4 ; Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran.  Buasir akan berada di luar kawasan dubur.

Langkah-langkah perlu diambil untuk mengelakkan buasir


1. Menjaga corak pemakanan yang sihat
2. Bersenam dan olahraga dapat membantu mencegah sembelit
3. Jika pekerjaan anda memerlukan anda sentiasa duduk, sekali-sekala anda perlu bangun dan berjalan-jalan sekurang-kurangnya 5 minit setiap jam. Bergerak-geraklah di kerusi anda supaya dapat mengelakkan tekanan langsung dari rektum.
4. Hembuskan nafas keluar apabila anda ketegangan atau ketika mengangkat sesuatu. Jangan menahan nafas anda.
5. Dapatkan rawatan awal untuk mengawal batuk, cirit-birit dan sembelit anda kerana buasir selalunya terjadi selepas masalah ini berpanjangan.
6. Jangan membaca atau berehat-rehat di dalam tandas. Jika pergerakan usus anda mengambil masa lebih dari 3-5 minit, ada sesuatu yang tidak kena. Jika anda ingin menghindari diri dari buasir, amalkan tabiat membuang air besar yang baik. Pastikan najis anda sentiasa lembut
7. Elakkan ’meneran’ terlalu kuat semasa membuang air besar, ini dapat dicegahkan dengan memastikan najis anda sentisa lembut dan juga dengan duduk secara ’mencangkung’ semasa membuang air besar. Membuang air besar secara duduk adalah tidak melancarkan proses defekasi dan anda perlu meneran lebih kuat untuk mengeluarkan semua najis anda.


Rawatan 

Cara terbaik mencegah buasir adalah untuk menjaga najis tetap lembut, tidak menahan membuang air besar dan serendah mungkin meneran diwaktu membuang air besar.

Untuk menghilangkan sembelit boleh juga cuba amalkan Ostematrix Shaklee iaitu pil kalsium. Kalsium yang ada dalam ostermatrix nie bukan je baik untuk tulang je tau malah ia membantu pergerakan otot kita. Dan otot-otot ini termasuklah juga otot di saluran usus kita.

Pastinya pergerakan najis dan sisa makanan di dalam saluran usus memerlukan pergerakan dan pengecutan otot. Jadi, kita berikan nutrien kalsium kepada otot agar ia membantu melancarkan pengeluaran najis. 


Terdapat beberapa cara merawat buasir ini secara tradisional. Antaranya ialah :



1. Mandi air bersuhu suam boleh melegakan sedikit buasir tersebut. Sebaik-baiknya anda berendam di dalam tab air suam untuk beberapa minit, 3 kali setiap hari. Ia boleh melegakan rasa sakit buasir.

2. Letakkan kain suam di atas buasir anda untuk 10 - 15 minit. Ulangi langkah tersebut sebanyak 3 - 4 kali setiap hari.

3. Selepas anda membuang air besar, dinasihatkan bahawa anda membersihkan bahagian dubur anda dengan sempurna mengelak daripada berlakunya kerengsaan. Basuhlah dengan sabun disusuli dengan air yang bersih. Anda juga boleh menggunakan baby wipes (untuk mengelap dubur).

4. Guna pek ais dapat mengurangkan buasir anda yang bengkak, tetapi tidak boleh dibiarkan untuk jangka masa yang terlalu lama. Anda dinasihatkan untuk meletakkan pek ais hanya untuk selama 5 - 10 minit setiap kali guna.

5. Sebaiknya, duduklah di tempat duduk yang tidak kasar atau keras. Dapatkan kusyen yang lembut untuk duduk. Ia boleh melegakan tekanan ke atas urat anda. Walaupun cara ini tidaklah dianggap sebagai satu cara merawat, ia boleh mengurangkan ketidakselesaan anda.


Ada lagi supplement shaklee yang lagi power untuk masalah buasir nie. Sila jangan berhenti membaca ya ;)


Supplement yang dikatakan ialah VIVIX iaitu juga dikenali sebagai tonik ajaib Shaklee. Vivix dapat membantu mengatasi masalah sembelit dan buasir. 




Sebagaimana penerangan di entry BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT KRONIK ada nyatakan bahawa vivix mampu tembusi hingga keperingkat sel DNA. Empat bahan utama dalam Vivix shaklee nie yang sebenarnya merupakan bahan yang mempunyai serat yang tinggi. Makanan yang berserat tinggi bagus untuk masalah penghadaman dan dapat membantu tubuh menyerap nutrien dengan lebih cepat. Vivix juga membantu agar sistem pembuangan akan lebih lancar dan dapat elakkan masalah buasir terus berlaku. Jadi tak hairan lah kalau vivix nie mahal kan 😊. 



alhamdulillah dapat membantu mengurangkan sembelit 

proses detox usus berjalan lancar


derita buasir selepas melahirkan anak. berakhir dengan mengamalkan vivix.

Jadi ape tunggu lagi.. untuk order VIVIX boleh contact saya pada yang tertera di bawah..

  • Pos seluruh Malaysia termasok Sabah & Sarawak.
  • COD area Ipoh PERAK (Bercham, Tasek, Klebang, Chemor, Meru, Seri Iskandar, Bota)
  • Nak beli dengan harga ahli ? Daftar ahli segera untuk menikmati diskaun sebanyak 15% - 25%.
Azliza Rosli
Your Trusted SID
sms / whatsapp : +60125459029
email : iamlizashaklee@gmail.com
fb page : Shaklee Ipoh

ig : @vitaminc.kulitcantik_shaklee

Ingin beli secara online ? Menggunakan kad debit / kad kredit ? Klik logo ORDER NOW! dibawah dan boleh beli secara direct di website shaklee.

Jika berasa susah untuk order boleh call saya.. Saya akan bantu :) Terima kasih ..

ouh ya.. tak lupa juga,, setiap pembelian anda, saya akan beri konsultasi percuma yang berterusan.. 😏



MENGATASI BUAH PINGGANG BOCOR




Penyakit Buah Pinggang Bocor atau Nephrotic Syndrome ini adalah jenis penyakit yang menjejaskan buah pinggang.

Nephrotic Syndrome (NS) nie ialah suatu keadaan di mana ‘penapis’ dalam buah pinggang menjadi jumlah besar dan ‘bocor'. Protein bocor dari darah ke dalam air kencing anda.
Simptom utama ialah penahanan bendalir (edema) dimana sebahagian besarnya disebabkan protein rendah di dalam darah. Pelbagai penyakit boleh menyebabkan Nephrotic Syndrome nie. Rawatan dan juga hasilnya berbeza, bergantung pada punca. Artikel BetterHealthChannel ada menyebut mengenai penyakit ini.

Apakah Kaitan Buah Pinggang dan Air Kencing ?

Buah pinggang membersihkan bahan buangan dari badan dan mengekalkan satu keseimbangan normal cecair dan bahan kimia dalam badan.

Punca Terjadinya Nephrotic Syndrome 

Antaranya :


  • Perubahan kepada sistem imun jenis ini paling biasa terjadi pada kanak-kanak. Di panggil 'perubahan minimum' kerana penapis buah pinggang kelihatan normal di bawah sebuah mikroskop.

  • Keradangan - radang setempat atau pembengkakan merosakkan dan luka pada penapis buah pinggang. Rawatan tidak mungkin menyelesaikan keadaan itu, dan buah pinggang boleh beransur-ansur hilang kemampuan mereka menapis bahan buangan dan lebihan air dari darah

  • Keadaan kesihatan lain - ini boleh disebabkan oleh keadaan tertentu termasuk kencing manis, ubat, kanser dan lupus eritematosus sistemik (SLE).

Komplikasi Nephrotic Syndrome

Antaranya ialah :


  • Penyahhidratan

Tahap-tahap protein rendah boleh menjurus penurunan dalam isipadu darah. Dalam keadaan parah, cecair intravena boleh diberikan bagi meningkatkan kandungan air badan.



  • Darah Beku

Ini terdapat dalam urat kaki dan sekali-sekala dalam urat-urat buah pinggang. Darah beku boleh juga memasuki paru-paru dan mengakibatkan sakit dada, sesak nafas atau batuk naik darah.



  • Jangkitan

Jangkitan dan keradangan (peritonitis) rongga peritoneum. Ini ialah lapisan anjal kurus yang mengandungi pankreas, perut, usus, hati, pundi hempedu dan organ-organ lain. Demam boleh menunjukkan jangkitan.



  • Kegagalan Buah Pinggang

Tanpa rawatan, buah pinggang mungkin gagal dalam kes-kes ekstrem.





nota : Penyakit ini biasanya menyerang kanak-kanak sehingga berisiko menjejaskan tumbesaran tubuh mereka. Pesakit buah pinggang bocor ini juga mempunyai antibodi yang lemah dan mudah mendapat jangkitan kuman dan berisiko menyebabkan kematian.









Tanda - Tanda Penghidap Penyakit Buah Pinggang Bocor


Penahanan bendalir (oedema) ialah satu gejala utama. Oedema berlaku apabila kebocoran cecair daripada saluran darah ke dalam tisu badan. Ini menyebabkan pembengkakan dan bengkak tisu-tisu yang terbabit. Pembengkakan biasanya tidak sakit tetapi tisu-tisu bengkak boleh berasa rimas.

Pada kanak-kanak, boleh lihat di muka mereka selalunya menjadi bengkak. Manakala pada orang dewasa pulak, bengkak di buku lali.  Apabila penahanan bendalir itu tadi menjadi lebih teruk, kemungkinan akan berlaku kebengkakkan pada betis dan paha.

Bendalir juga boleh terkumpul dalam bawah belakang, lengan, dalam rongga perut (abdomen) (di mana ia dipanggil asites) atau dalam dada antara paru-paru dan dinding dada (efusi pleura). Ascites boleh menyebabkan kesakitan perut dan ketidakselesaan disebabkan pengembangan. Efusi pleura boleh menyebabkan sakit dada dan sesak nafas.

Sebab utama mengapa bendalir keluar dari saluran darah dan ke dalam tisu badan  ialah disebabkan oleh satu tahap yang rendah protein dalam darah. Sebagai protein hilang dari badan dalam air kencing, badan membuat lebih banyak protein dalam hati yang menjadi sebahagian daripada aliran darah.


Antara tanda-tanda lain :

  • Air kencing anda mungkin kelihatan berbuih.
  • Keletihan dan kelesuan.
  • Cirit-birit dan / atau menjadi sakit (muntah).
  • Hilang selera makan.


Rawatan Alternatif Nephrotic Syndrome Tanpa Steroid


Kebiasannya doktor akan mencadangkan ubat-ubatan yang boleh membantu mengawal tanda-tanda dan gejala-gejala anda atau merawat komplikasi sindrom nefrotik.

Antara ubat yang biasa diberikan kepada pesakit adalah steroid.

Kita sendiri sedia maklum bahawa steroid mempunyai kesan sampingan yang sangat bahaya kepada kita terutamanya kesan jangka panjang.

Cuba kita lihat testimoni bagaimana Encik Muhamad Rosdi Sembuh Daripada Nephrotic Syndrome Tanpa Steroid. Kisah yang dikongsikan oleh sepasang suami isteri yang mana si suaminya telah berjaya sembuh dari penyakit buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing. 





Beliau telah ikhtiar dengan Vivix sebagai rawatan alternatif buah pinggang. Vivix mengandungi tinggi antioksidan & supplemen semulajadi serta memandangkan ini suplemen terbaik untuk kebanyakan penyakit kronik, ia adalah antara cadangan terbaik bagi mereka yang takut nak ambil suplemen berbentuk tablet atau kapsul.




Jadi ape tunggu lagi.. untuk order VIVIX boleh contact saya pada yang tertera di bawah..

  • Pos seluruh Malaysia termasok Sabah & Sarawak.
  • COD area Ipoh PERAK (Bercham, Tasek, Klebang, Chemor, Meru, Seri Iskandar, Bota)
  • Nak beli dengan harga ahli ? Daftar ahli segera untuk menikmati diskaun sebanyak 15% - 25%.
Azliza Rosli
Your Trusted SID
sms / whatsapp : +60125459029
email : iamlizashaklee@gmail.com
fb page : Shaklee Ipoh

ig : @vitaminc.kulitcantik_shaklee

Ingin beli secara online ? menggunakan kad debit / kad kredit ? klik logo dibawah.
Jika berasa susah untuk order boleh call saya.. Saya akan bantu :) Terima kasih ..




RAWATAN KUDIS BUTA



Kudis Buta.. Biasa dengar tak pasal kudis buta ? Nak tahu bagaimana korg boleh terkena kudis buta.. Nak tahu siapa yang kebanyakkan akan menghadapi risiko kudis nie ?

Entry kali nie saya akan kupas dengan lebih lanjut mengenai KUDIS BUTA atau bahasa inggeris dipanggil Scabies.


Pengenalan pada Kudis Buta

Kudis ialah sejenis hama bersaiz kecik lebih kurang setengah satu milimeter. Dengan saiz kecik macam tu menjadikan kita susah nak nampak dengan dengan mata kasar. Hama kudis nie akan menggali di bawah permukaan kulit dan meletakkan telur-telurnya kat situ. Seterusnya telur tu menetas dalam masa tiga hari kemudian dan akan mengeluarkan lebih banyak hama yang seterusnya berkembang maju di badan manusia. Di journal QuickAndDirtyTips ada artikel mengenai kudis buta nie.

Aduhhh.. seram kan ! 

kutu hama

Apakah Gejala-Gejala Kudis ?

Gejala kudis buta nie tak dapat dikesan dengan mata kasar pada peringkat awalnya. Sebab mungkin kita merasakan ianya ruam2 biasa sahaja. Ok pada awal proses jangkitan tu berlaku, pesakit biasanya akan mengalami kegatalan yang amat sangat dan terdapat bintik-bintik kemerahan akan seperti ruam. Ada jugak kemungkinan berlaku dimana tanda-tanda kudis nie tak nampak sehingga lah 4 6 minggu selepas berjangkit. .

Susah jugakkan nak tahu penyakit kudis buta nie :(


Anggota badan mana yang biasa terkena jangkitan nie ?

Walaupun kutu kudis nie boleh je menyerang kat mana-mana bahagian badan, ia jarang sekali menyerang muka & kulit kepala (kecuali baby ; kemungkinan akan mudah kena jangkitan)

Tapi, bahagian badan yang hama kudis nie suka adalah :-

  • di antara jari kaki dan jari tangan
  • alat kelamin (lelaki)
  • di pinggang
  • dibawah payudara
  • leher
  • pelipat ketiak
  • pelipat siku
  • lutut
  • pergelangan tangan

Siapakah yang kebarangkalian akan terkena risiko & bagaimana ia boleh merebak ?

Mereka yang berada dikawasan sesak dengan orang ramai, salah satu risiko mendapat penyakit ini. Contohnya di hospital, sekolah, asrama dan juga rumah penjagaan kanak-kanak. Kutu ini merebak melalui hubungan rapat dengan pesakit seperti berkongsi pakaian, tuala dan selimut, berkongsi tempat tidur, sentuhan antara kulit ke kulit juga kemungkinan boleh terjadi.

Merawat kudis buta cara tradisional

Salah satu cara tradisional atau petua kudis buta adalah dengan menggunakan buah manjakani. Cara-caranya :

  1. Basahkan buah tersebut dan geselkan di anak lesung batu.
  2. Titikkan sedikit air 
  3. Sapu pada kudis buta dan buat berulang kali sehingga sembuh.

Selain menggunakan krim yang dibeli di farmasi & atau juga yang diberi oleh doktor-doktor di klinik dan hospital. Boleh juga merawat dengan cara dalaman. Apakah supplemen tu ?


Nie ha saya nak suggest iaitu VIVIX tonik ajaib SHAKLEE yang boleh merawat segala jenis penyakit kronik termasuk lah KUDIS BUTA. 




testimoni kudis buta yang berjaya sembuh dengan mengamalkan VIVIX.



Alhamdulillah dengan mengamalkan sebotol vivix, penyakit yang anak nie hadapi beransur pulih. Sebelum nie dah cuba pelbagai ubat & cream yang doktor bagi tapi tak serasi dengan beliau. Akhirnya cuba ikhtiar dengan supplemen VIVIX dan Cream Herbal Blend Shaklee.






Insyaallah VIVIX dapat membantu sedikit sebanyak dalam kesihatan menyeluruh kerana vivix bertindak dalam 4 cara iaitu Mempertahankan SEL, Memberi Tenaga Kepada SEL, Memperbaiki SEL & Meningkatkan Prestasi SEL.
Jadi tidak hairan lah kalau VIVIX nie mahal sebab ia merawat sehingga ke dalam sel !


Untuk order produk Shaklee boleh contact saya pada yang tertera di bawah..

  • Pos seluruh Malaysia termasok Sabah & Sarawak.
  • COD area Ipoh PERAK (Bercham, Tasek, Klebang, Chemor, Meru, Seri Iskandar, Bota)
  • Nak beli dengan harga ahli ? Daftar ahli segera untuk menikmati diskaun sebanyak 15% - 25%.
Azliza Rosli
Your Trusted SID
sms / whatsapp : +60125459029
email : iamlizashaklee@gmail.com
fb page : Shaklee Ipoh
ig : @vitaminc.kulitcantik_shaklee



Ingin beli secara online ? menggunakan kad debit / kad kredit ? klik logo dibawah.
Jika berasa susah untuk order boleh call saya.. Saya akan bantu :) Terima kasih ..